Trebam Internet stranicu, a nemam pojma kako do nje?

Napisao/la Saša . Objavljeno u Web dizajn

trebam-web-stranicuVi ste poduzetnik i znate da trebate Internet stranicu. Već neko vrijeme razmišljate o tome. Sve što znate je da ju morate imati i da na njoj mora biti opisano čime se Vi bavite, nabrojane sve Vaše usluge/proizvodi, moraju biti i slike, mora biti mapa kako netko do Vas može doći ili Vas nazvati na telefon, poslati e-mail i sl. Možda ste se već i raspitivali i sve Vam se to čini preskupo.

Ovaj članak će Vam pomoći razjasniti koji su to koraci koji se moraju napraviti da bi Vaša Internet stranica ugledala svjetlo dana. LUX ARTIS Webstudio zna odgovor na sva Vaša pitanja i nudi najviše za najmanje novca. Mi, naravno, nismo jedini koji se bavimo ovim poslom, ali smo zasigurno najjeftiniji i sve što Vam treba za Internet stranicu možete naći kod nas. Ovdje pročitajte što sve trebate i koliko će Vas to koštati...

ODABIR DOMENE

Domena, odnosno internet adresa ja polazna točka u izradi web stranice. Internet adrese su jedinstvene, kao otisak prsta, ne mogu biti dvije jednake. Na Vama je da odaberete onu koja Vam najviše odgovara. U pravilu je to naziv Vaše tvrtke ili proizvoda. Dakle, ako se radi o nazivu Vaše tvrtke adresa će izgleda ovako: www.moja-tvrtka.com, ili www.moja-tvrtka.hr. Jedini uvjet je da je domena slobodna, odnosno da ju već netko prije Vas nije registrirao. Da li je domena slobodna ili zauzeta možete provjeriti ovdje.

odabir-domeneKoliko košta registracija domene? Pa počnimo od one koje su besplatne. Besplatne su .hr domene, ali samo ako domena koju želite ima jednak naziv kao i Vaša tvrtka. Na primjer, za tvrtku koja se zove "Moje poduzeće d.o.o.", adresa "www.mojepoduzece.hr" ili "www.moje-poduzece.hr" bit će besplatna.

Ukoliko, na primjer, tvrtka "Moje poduzeće d.o.o." prodaje profesionalne fotografije, domena "www.profesionalna-fotografija.hr", neće biti besplatna, nego će Vas koštati 600 kn godišnje. Da li je domena uopće slobodna možete provjeriti na www.dns.hr, a ukoliko je želite registrirati kod nas kliknite na ovaj link: registracija .hr domene.

Ako želite odabrati univerzalnu, svjetsku domenu .com, .org, .net ili .info, cijena je 80 kuna godišnje. Upišite željenu domenu i automatski će vam se ponuditi opcija za registraciju:

Domena:

SMJEŠTAJ INTERNET STRANICA

web500l boxKad ste odabrali domenu, odnosno Internet adresu, morate negdje smjestiti sve te slike, tekstove i ostale sadržaje Vaše Internet stranice. Za jednu uobičajenu stranicu, s puno multimedijalnih sadržaja (fotografija, flash animacija, brošura, kataloga i sl.) sasvim je dovoljno 200 Megabajta. Naš najmanji paket je 500 MB i košta 80 kn godišnje (PDV uključen), što znači da će Vam za vrlo male novce na našim serverima biti i više nego dovoljno prostora. U slučaju da želite stranice s puno više multimedijalnih sadržaja, na primjer foto i video galerije, trebat će vam malo više prostora. Pogledajte hosting pakete u našoj ponudi i vidjet ćete da za najmanje novaca nudimo najviše prostora.

IZRADA INTERNET STRANICE

Imate adresu, imate prostor gdje smjesiti stranice, sad Vam još trebaju stranice. Opet ste na pravom mjestu - LUXART Webstudio za vas će dizajnirati modernu i funkcionalnu Internet stranicu, koju ćete, ako to želite, moći sami održavati i dodavati nove sadržaje, bez potrebe da ovisite o bilo kome i bez naknadnih troškova. Prvi korak je slušanje Vaših želja, jer Vi sami znate najbolje što i čime se Vaša tvrtka bavi i koje su najbitnije stvari u poslovanju koje treba posebno istaknuti. Slijedeći korak je izrada idejnog rješenja, prijedloga Internet stranice, da uživo možete vidjeti kako bi to otprilike trebalo izgledati, date svoje primjedbe i prijedloge našim dizajnerima na izgled i funkcionalnost stranice. Ovaj proces ćemo ponavljati dok god stranice ne budu izgledale i funkcionirale na način kako ste Vi to željeli. Do tog trenutka Vi nemate nikakvih finacijskih obaveza.

Kolika je cijena izrade web stranice? Izrada jedne uobičajene Internet stranice, s 5 do 10 podstranica, za koje imate gotove tekstove i fotografije (O nama, Proizvodi/Usluge, Kontakt, Obrazac za kontakt, Vijesti i sl.) stoji 500 kuna. Sve opcije i cijene pogledajte u našem cjeniku.

Kad je stranica gotova, ona se postavlja na zakupljeni web prostor, web domena se usmjerava na server gdje se stranice nalaze i time je Vaša stranica završena i funkcionalna. Svatko tko utipka vašu Internet adresu moja-tvrtka.hr doći će na Internet stranice Vaše tvrtke. S vremenom će Vas indeksirati i pretraživači Google, MSN i Yahoo, te će na osnovu sadržaja vaše stranice smjestiti na rang listu pretraživanja. Tu sad ima mnogo parametara koji utječu na Vaš položaj na Google, a više o tome pročitajte u našoj ponudi za WEB Marketing.

ZAŠTO ME NEMA NA GOOGLE?

How Google Works.Cijela jedna grana IT industrije se razvila odgovarajući na ovo pitanje, a usput se i Google obogatio. Dakle, polazimo od jednostavne činjenice, da je Google postao univerzalna početna stranica za veliki broj korisnika Interneta i da skoro sve pretrage kreću s upisivanem ključnih riječi u Google. S pravom se možete zapitati "Zašto me nema na Google?" Jer da Vas ima, pogotovo ako ste na prve dvije stranice, rast će Vam broj posjetitelja na stranicu, rast će broj upita za ponudama, a time će rasti i broj potencijalnih kupaca.

Što Google ustvari radi. Prije nego vi upišete ključnu riječ za pretraživanje, Googleovi roboti (spideri, pauci - specijalne aplikacije) su već indeksirali (posjetili) milijune stranica i u svoju bazu zabilježili što se na tim stranicama nalazi. Zabilježili su sve riječi koje se nalaze na stranici i gdje se točno nalaze. Posebnu pažnju posvetili su meta opisu i ključnim riječima (meta description i meta tags) koje svaka stranica može imati. U indeksiranje su uključili i naslove pojedinih poglavlja (headings) i njima dali malo veću važnost nego običnom teksu. Pratili su sve linkove koji se nalaze na tim stranicama, pratili posjete koje dolaze s drugih stranica na Vašu stranicu i na temelju toga gradili važnost neke stranice. Dakle, što je vaša stranica važnija, tako će i njen položaj na pretragama biti viši, povoljniji.

Proces da dođete na prve dvije stranice na pretraživačima zna potrajati - više o tome pročitajte ovdje.