Svemogući Google

Napisao/la Saša . Objavljeno u SEO Optimizacija

Pažnja vlasnici Internet stranica, ako niste na prve dvije stranice na Google, kao da vas uopće nema...

google-svemoguciMožete imati najljepše stranice od sve vaše konkurencije. Možete unajmiti najbolje stručnjake, profesionalne fotografe, najbolje PHP programere koje novac može kupiti. Ako se ne nalazite na prve dvije stranice Google-a, možete biti i s Marsa. Žalosno, ali istinito.

Zašto? Nije da se ne cijeni to što vi nudite i prodajete. Razlog tome je da su korisnici javnih tražilica, dakle svi, previše stisnuti vremenom ili jednostavno lijeni potruditi se da vas pronađu. Prema istraživanju tvrtke iProspect, 49% od korisnika tražilica mijenja uvjete za pretraživanje i/ili tražilicu nakon što ne pronađe željeni rezultat na prvoj stranici. Usporedbe radi, taj broj je iznosio  40% u 2009, 42% u 2008, a samo 28% u 2007. Samo 8% korisnika zapravo ide do treće stranice rezultata.

Zbog čega korisnici klikaju uglavnom na linkove koji se nalaze na prve dvije stranice Google-a? Kao odgovor na ovo pitanje 39% anketiranih korisnika navelo je kao uvjerenje da položaj neke tvrtke na prvoj stranici pretraživanja Google-a, znači da je ta tvrtka velika i pouzdana i da su vodeći u toj grani industrije, a samo 19 % navelo je da položaj web stranice na listi pretraživanja nema veze s veličinom i renomeom tvrtke.

Velika većina korisnika Interneta ne razumije i ne zanima ih SEO, ne zanima ih čisti programski kod, povratni linkovi i ostale stvari koje će vas dovesti na više položaje na tražilicama - oni samo rauzmiju "PRVA STRANICA". Ironično, ali istinito.