Primanje i slanje emaila uz pomoć Gmaila

Napisao/la Lux Artis Podrška . Objavljeno u Ostalo

GmailGoogle Gmail je izvrstan servis za elektroničku poštu, popularnost mu je posebice porasla dolaskom Smart telefona gdje u slučaju Androida već je automatski integriran u operativni sustav, dok je kod iOS-a potrebno instalirati aplikaciju.

No, pored standardnih funkcija uz pomoć Gmail možete čitati i slati eletronsku poštu sa svojih drugih email računa, npr. poslovnih npr. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U ovom tekstu ćemo opisati kako možete podesiti čitanje i slanje pošte sa drugih email računa uz pomoć Gmail servisa.

Prvi uvjet je da imate otvoren Gmail račun. Prijavite se na njega, a ako već nemate jedan otvorite ga na na www.gmail.com. Postupak prijave je vrlo kratak.

gmail prijava

Kliknite na "Otvori korisnički račun" i ispunite prijavu. Nakon prijave idite na "Inbox", odnosno ako već imate Gmail račun prijavite se i automatski će Vas odvesti u Inbox.

Slijedeći korak je dodavanje i podešavanje računa pošte koji želite koristiti preko Gmail servisa.
Kliknite na slijedeću ikonu "zupčanika" u gornjem desnom kutu prikazanu na donjoj slici i otvoriti će Vam se padajući izbornik. Na njemu izaberite "Settings" ili na hrvatskom "Postavke".

gmail podesavanje2

Klikom na poveznicu "Settings" otvara vam se upravljanje postavkama Gmail računa.

gmail racuni 1

Ovdje će trebati podesiti dvije stvari, ovisni o vašem izboru. Za samo čitanje odnosno primanje pošte sa drugog email računa dovoljno je podesiti zadnju stavku na gornjoj slici "Dodajte POP3 račun pošte čiji ste vlasnik". Ukoliko želite i slati poštu uz pomoć tog email računa (info@luxartisOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">-dizajn.hr) onda ćete nakon ovoga morati i podesiti stavku na gornjoj slici "Pošalji poštu kao".

Pa idemo krenuti s prvim, kako primati poštu s drugog email računa na Gmail.

Kliknite na "Dodajte POP3 račun e-pošte čiji ste vlasnik". Otvorit će novi prozor u kojem upišete email adresu koju želite dodati.

gmail dodavanje racuna

Kliknite "Slijedeći korak"

gmail dodavanje racuna 2

Upišite sve potrebne podatke. Na našim serverima korisničko ime je email adresa. Upišite zaporku i POP poslužitelj je "mail.vasadomena.com" gdje umjesto vasadomena.com upisujete domenu Vaše email adrese. U našem primjeru je to "mail.luxartis-dizajn.hr" - Gmail ju je automatski ponudio.

Ukoliko koristite naš webmail servis preporučamo da kliknete na kućicu "Ostavite kopiju dohvaćene poruke na poslužitelju" kako bi sve poruke ostale na serveru i kako biste ih mogli čitati i na drugim uređajima. Ukoliko ne kliknete na ovo, Gmail će povući svu poštu sa servera i ona neće biti vidljiva nigdje drugdje nego samo na Gmail računu.

Kad ste upisali sve potrebne podatke kliknite na "Dodaj račun".

gmail dodavanje racuna 4

Ovdje možete završiti odabirom "Ne" ili odabirom "Da" možete dodati i mogućnost slanje pošte sa email adrese koju ste dodali.

2. Za dodavanje računa za slanje pošte odaberite "Da" i kliknite "Slijedeći korak".

gmail dodavanje racuna 5

Ispravite polje "Ime" ako smatrate potrebnim i kliknite "Slijedeći korak".

gmail dodavanje racuna 6

Upišite sve potrebne podatke.
SMTP poslužitelj je isti kao i POP3 poslužitelj: mail.vasadomena.com
Korisničko ime je isto kao i za POP3 poslužitelj: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">
ZOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">aporka: ista kao i za POP3 poslužitelj
Gore desno "Priključak" - upišite 25
Nakon toga će Vam se otvoriti opcija "Nezaštićena veza".

Kad ste ispunili sve podatke kliknite na "Dodaj račun".

gmail dodavanje racuna 7

Slijedeći korak zahtjeva da već imate pristup svom email računu, odnoso Gmail će Vam poslati poruku na email adresu koje ste dodali na Gmail servis s potvrdnim kodom koji trebate unijeti u za to predviđenu kućicu. 

Nakon što ste unijeli potvrdi kod Gmail Vas vraća na "Postavke" gdje možete vidjeti da su oba računa dodana - za čitanje i za slanje pošte.

gmail dodavanje racuna 8

Ovdje još samo kliknite skroz pri dnu na "Odgovorite s iste adrese na koju je poruka poslana". Ovim omogućavate da ukoliko Vam netko pošalje poruku na novu email adresu koju ste dodali da Vaš odgovor koji šaljete bude poslan uprave s te adrese a ne sa gmail adrese. Ovo, naravno, napravite ako smatrate da je to potrebno. Prilikom svakog slanja poruke putem Gmail servisa imat ćete priliku odabrati s kojeg računa da se šalju poruke.

Za pomoć i dodatna pitanja slobodno nam se obratite putem našeg Centra za podršku na http://luxart-hosting.com/podrska/ ili jednostavno pošaljite email na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..