Što je to CMS?

Napisao/la Super User . Objavljeno u Joomla

cms-stranice-luxart-webstudio-thumbImate CMS stranice? Trebate CMS stranice? Mi Vam nudimo najjeftnije CMS stranice? CMS ovo, CMS ono... !? Da li Vas u posljednje vrijeme zatrpavaju s raznoraznim pitanjima i ponudama. U ovom tekstu probat ćemo Vam malo približiti pojam CMS stranice, što to ustvari znači, što s tim dobivate kao krajnji korisnik i na koji način najbolje iskoristiti prednosti CMS sustava.

CMS označava englesku kraticu za Content Management System, odnosno onako najjednostavnije prevedeno, sustav za upravljanje sadržajima. Najkraće rečeno, korisniku takvog sustava daje se mogućnost da samostalno, u svakom trenutku, s bilo kojeg mjesta može pristupiti svojoj Internet stranici i upravljati postojećim sadržajima na stranici, a jednako tako i dodavati nove sadržaje. Pod sadržajima se misli na sve ono što je prikazano i dostupno posjetiteljima vaše Internet stranice - tekstovi, slike, multimedija i sl.

A ŠTO JE BILO PRIJE CMS STRANICA?

Ne tako davno, stvari su bile bitno drugačije. Ono što je za ovaj tekst bitno, a kad se govori o nekoj usporedbi između CMS stranica i onih koje to nisu, je to da su ove potonje, bile izrađene na način da ih nije bilo moguće naknadno uređivati bez barem dva različita alata. Jedan je bio FTP klijent, a drugi je bio nekakav tekst editor (za naprednije) ili nekakva web design aplikacija (Dreamweaver ili sl. za manje napredne) s kojom bi onda uređivali postojeće stranice ili dodavali nove. Što su alati bili napredniji to je bio lakši rad na dopunjavanju sadržaja na stranice. Ako ste to znali sami raditi, što je vrlo rijetko, Vaši problemi su bili minimalni. No, ako ste za svaku promjenu sadržaja ili dodavanje novog, trebali angažirati (svog) web dizajnera, još ako ovaj često nije bio dostupan i ažuran, sve je to išlo jako, jako sporo. Dodavanje sadržaja na dnevnoj bazi bio je vrlo zatjevan posao i samo najveći i najstariji portali su to revno radili, što im je bio i posao u krajnjoj liniji.sto-je-to-cms-html-image

No kad se to gleda s pozicije nekog tko nema pojma o programiranju, a platio je svoje web stranice i one su lijepe i moderne i sadrže puno informacija, stvari su bitno drugačije. Kako vrijeme prolazi, stvari se mijenjaju, na primjer, neki proizvodi izlaze iz ponude, dolaze novi modeli, cijene se mijenjaju, brojevi telefona se mijenjaju, otvaraju se nova prodajna mjesta, proširuje se asortiman usluga kojima se bavite, a na Vašoj Internet stranici, sve je isto kao i onoga dana kad je stranica puštena online i kad ste ju pošteno platili. Nije to ničija krivica, jednostavno je tehnologija tada bila takva, da ste za svaku promjenu morali zvati web dizajnera koji vam je radio stranice, da svaku Vašu novu promjenu ili dodatak stavi na Internet stranice. Nekad to ide glatko, no u većini slučajeva taj proces je znao trajati prilično dugo. Toliko da ste ponekad išli naručivati i potpuno nove stranice, jer vam se jednostvano nije dalo čekati.

dolazak cms tehnologije I CMS STRANICE

Dolaskom CMS tehnologije i CMS stranica stvari su se za krajnjeg korisnika bitno promijenile. Najviše u toj mjeri da je sad uz vrlo malo poznavanja općenitog uređivanja teksta u uredskim aplikacijama (MS Word i sl.) moguće samostalno dodavati nove sadržaje na Internet stranicu. I ono što je bitno, sadržaji su posjetiteljima vidljivi odmah. Sama tehnologija radi na principu da se unaprijed programira jezgra (core) CMS sustava, definiraju neke osnovne postavke oko stranice, prilagodi izgled stranice krajnjem korisniku i na kraju da se korisniku ili više njih omogući samostalno postavljanje sadržaja na svoje Internet stranice i to u sučelju u kojem će se i najnezahtjevniji korisnici odmah snaći. Naravno da je ovo tek mali dio mogućnosti većine današnjih CMS sustava, a i sam spekar mogućnosti ovisi o samom CMS sustavu, od onih najednostavnijih do onih najkompleksnijih, programiranih samo za Vas. CMS tehnologija na tržištu postoji već neko vrijeme, no do prije par godina zbog cijene konačnog proizvoda, odnosno programiranja bila je dostupna samo velikim korporacijama i tvrtkama, a mali korisnici koji generiraju najveći dio Internet prostora, morali su čekati neko povoljnije vrijeme.

DA, I MI IZRAĐUJEMO CMS STRANICE!

Ako još uvijek čitate ovaj tekst onda znajte da je povoljnije vrijeme došlo i da ste na pravom mjestu ako želite jeftine i funkcionalne CMS stranice, a koje Vas neće koštati cijelo malo bogatstvo. Da budemo malo precizniji, za izradu, dizajn i prilagodbu i puštanje u pogon CMS paketa koji uključuje i 10-tak osnovih stranica (O nama, povijest, što radimo, kontak obrazac, mapa i sl.) cijena će ostati na troznamenkastom broju.

KAKO DO CMS STRANICE U NAJKRAĆIM CRTAMA

Ajmo krenuti ispočetka. Recimo da se odlučite za naš paket CMS Internet stranica i zanima Vas kako to sve ide, kako će to izgledati, hoće li biti jednostavno dodavati sadržaje, hoćete li moći mijenjati sadržaje i kako. Ovdje ćemo preskočiti dio u kojem Vi već imate registrirate domenu kod nas i već imate najpovoljniji hosting paket za smještaj svojih CMS Internet stranica. Krenut ćemo od dizajna CMS paketa. Dizajn ćemo prilagoditi vašim potrebama. Ukoliko već imate logo (ako nemate izradit ćemo ga za Vas), ili neke druge promotivne materijale (brošure, letke, posjetnice...) prilagoditi ćemo dizajn vašem postojećem vizualnom identitetu ili izraditi potpuno novi po Vašim željama. Zajedničkim dogovorom izradit ćemo okvirni plan potreba za sadržajima na stranici, tekstovi, slike, izbornici, slike, galerije, kontakti, statični tekstovi, kategorije, interakcija s kupcima i još mnoge druge opcije. Kad su okvirno dogovoreni detalji ide se u izradu CMS paketa i postavljanje online s restriktivnim pristupom samo za klijente. Slijedi kozmetičko dotezanje i obuka Vas i/ili Vaših djelatnika za samostalno dodavanje sadržaja na stranice. U narednom periodu pobrinut ćemo se da sve besprijekorno funkcionira.

KAKO TO SVE IZGLEDA U PRAKSI

Na početku priče smo spomenuli da za dodavanje novih sadržaja uistinu nije potrebno nikakvo znanje programskih jezika. Dovoljno je tek osnovno znanje korištenja uredskih paketa, odnosno, ako ste ikad radili u Microsoft Wordu ili nekom sličnom programu, onda nećete imati nikakvih poteškoća sa dodavanjem novih sadržaja. Korisničko sučelje je vrlo slično i vrlo pregledno. Uz naš CMS paket dolazi naravno i edukacija za samostalno dodavanje sadržaja na Internet stranice, ali i kratke upute ukoliko to ne radite često, pa vam treba podsjetnik.

Evo na konkretnom primjeru, dodavanje ovog članka, prikazan je izgled korisničkog sučelja. Odaberete naslov, odaberete kategoriju teksta, koja može biti unaprijed definirana (slika 2) ili ju možete dodati novu kategoriju sadržaja. Zatim možete dodati tekst samostalno ili jednostavno kopirati iz nekog postojećeg dokumenta. U paketu je uključen i upravljač slikama s kojim možete na vrlo jednostavan način uploadati sliku na server, smanjiti ju, povećati, pomjeriti joj mjesto u tekstu (slike 3 i 4). Kad je sadržaj gotov spremite ga, objavite i sadržaj je vidljiv na stranici.

cms-stranice-luxart-webstudio-1 cms-stranice-luxart-webstudio-2 cms-stranice-luxart-webstudio-3 cms-stranice-luxart-webstudio-4

Možete kreirati grupe korisnika i dati im različita prava, tako da određeni korisnici mogu samo dodavati sadržaje, drugi mogu i uređivati, možete ograničiti pojedinte sadržaje samo za određene korisnike, na primjer, možete svojim stalnim kupcima omogućiti pristup veleprodajnim cijenama, dok taj sadržaj neće biti vidljiv svim posjetiteljima stranice. 

ZAKLJUČAK

Nema dvojbe da je dolaskom CMS tehnologije na tržište i od kad je ta tehnologija postala cijenom pristupačna velikom broju korisnika, mnoge stvari idu na oblje i olakšat će mnogo stvari, kako web dizajnerima, tako i krajnjim korisnicima, odnsono vlasnicima Internet stranica. U ovom tekstu nabrojan je samo dijelić mogućnosti većine CMS paketa, a naglasak je na onoj najvažnijoj: mogućnost samostalnog dodavanja novih sadržaja na svoje stranice bez potrebnog znanja programskih jezika i bilo kakvih drugih alata. Sve što vam je stvarno potrebno, je veza na Internet i malo volje i bit ćete potpuno samostalni u administraciji i osvježavanju svojih Internet stranica, a vaši posjetiteli (potencijalni kupci) uvijek će imate valjane informacije o vama i vašim uslugama i proizvodima.

Ukoliko želite više informacija o našim CMS paketima i cijenama slobodno nas kontaktirajte.