Nekoliko savjeta za SEO optimizaciju

Napisao/la Super User . Objavljeno u Novosti i Blog

nekoliko-seo-savjetaO tome što je točno SEO optimizacija i koje sve aktivnosti podrazumijeva mogli ste pročitati na našim stranicama. Ovdje ćemo dati nekoliko savjeta za one koji se bave web dizajnom, prvenstveno u dijelu koji se tiče prilagodbe stranica za tražilice, dakle korištenje meta opisa, meta ključnih riječi, tagova, ključnih riječi u tekstovima i drugih alata.

 

Ultimativni cilj svakog tko se bavi web dizajnom i SEO optimizacijom je privlačenje što većeg broja posjetitelja na svoje ili klijentove Internet stranice. No, u silnoj želji da se dospije na prvu stranicu Googla, često se znaju napraviti neke greške koje Google tražilica zna kazniti spuštanjem pozicija, pa čak i micanjem stranice s liste rezultata. Evo nekoliko savjeta kako da izbjegnete nepotrebno kažnjavanje od Google i ostalih tražilica, a ujedno i optimizirate svoje stranice.

NAGURAVANJE KLJUČNIH RIJEČI

Napravili ste "školski" listu ključnih riječi s kojima želite usmjeriti posjetitelje na svoje stranice i one se nalaze po cijeloj vašoj stranici, u svim sadržajima, meta oznakama, naslovima sadržaja, doslovno svagdje. NEMOJTE to raditi. Ovo je nešto što je nekad moglo prevariti tražilice, kad ste u doslovce tri dana mogli uzimati prvih par pozicija na tražilicama, ali ne više. Sad su tražilice puno "pametnije". Ovakvo pretrpavanje stranice ključnim riječima u zadnje vrijeme kažnjava se trajnim micanjem s rezultata pretraživanja. Dakle, morate biti oprezni i kreativni s količinom vaših ključnih riječi na stranici. Dobro je optimizirati svoje stranice, ali budite baš kako i sama riječ kaže, optimalni, nemojte pretjerivati. Uvijek ocjenite sadržaj u cjelini i provjerite da li ste bili dovoljno informativni s tekstovima koji dodajete. Nije loše ni vidjeti kako su to napravili visoko pozicionirani konkurenti, te probati biti uvijek korak ispred onoga što oni rade. Zbog toga će vas voljeti i vaši posjetitelji, a i Google.

"NEVIDLJIVI" TEKSTOVI I NASLOVI

Ukoliko se na vašoj stranici nalaze tekstovi koji se stapaju s pozadinom ili je font premali za čitanje - ispravite to! NIKAD nemojte koristiti nevidljive tekstove i ključne riječi u njima. Pobrinite se da je formatiranje teksta uredno i jednostavno, bez nepotrebnih css tagova. Neka vam ključne riječi uvijek budu (ako je to moguće) u naslovima i podnaslovima teksta označene s tagovima <h1> ili <h2>, jer Google više značaja pridaje naslovima i podnaslovima u odnosu na tekst.

ŠIRENJE LINKOVA NA VAŠU STRANICU

Ovaj dio je malo zeznut. Ono čega bi se u pravilu trebali držati je da treba biti koliko toliko konzistentan s povećanjem broja backlinkova (ukratko, aktivan link sa neke druge stranice na vašu) koji vode na vaše stranice. O čemu se tu zapravo radi. Što više linkova s različith stranica, to Google pridaje veću važnost vašoj stranici i sukladno tome stavlja vas na više pozicije prilikom pretrage. No, vratimo se na početak ove priče, na onaj dio, kako su tražilice puno pametnije nego prije. Dakle, trebalo bi biti svima jasno je da su programeti u Google predvidjeli i prekomjerno širenje linkova na vašu stranicu, kako bi "lažno" povećali vašnost svoje stranice i u neku ruku lažirali rezultate pretrage. Dakle, pojavljivanje više od 1000 linkova u tjedan dana i onda pauza od 3 mjeseca neće biti dobro primljena kod Googla - prepoznat će nedozvoljeno korištenje alata za pozicioniranje pri pretraživanju i kazniti Vas ili spuštanjem pozicije ili trajnim uklanjanjem s liste pretraživanja. Zato, iako smo to svi nekada davno radili, NEMOJTE to raditi. Ukoliko imate do 50 novih backlinkova dnevno, onda neka do bude nekakav stalni porast, bez naglih skokova i padova. S time da obratite pažnju da backlinkovi imaju veze s tekstom i sadržajem stranice na koju linkaju.

Da zaključimo. Svi hoće biti na prve dvije stranice na Google, bez obzira utječe li to izravno na njihovu prodaju/zaradu ili ne. Oni koji to nisu, a žele biti, nekad će posegnuti za nedozvoljenim alatima i preoptimizacijom stranice, što im se u konačnici može obiti o glavu. To je poput profesionalnih sportaša koji uzimaju doping - kratkotrajni dobri rezultati, no kad te otkriju, nema te više nigdje.